A HVG Könyvektől érkezett hozzám James Hamer-Morton; Szabadulószobás fejtörők című alkotása, – amit ezúton is köszönök – azt hiszem keresve se találnék stílszerűbb témát így karantén idejére, talán Robin Cook; Járványa még szóba jöhet.

Az első rejtvény megoldása az, hogy… Azt hittétek mi?

Nagyon szeretek szabadulószobába menni, mielőtt megszülettek a gyerekeim, rendszeresen szórakozásunk volt ez egy 5 tagú csapattal, nagyjából 10 szobában jártunk így együtt, mindenféle témában és nehézségben, ezért igen kíváncsi voltam, milyen lehet papír alapon szabadulni.

A történet főszereplője Adam Parkinson újságíró, akit barátja, Henry Fielding belerángat egy krimibe illő kalandba, mikor megismerteti a Wexell vállalattal kapcsolatos összeesküvés-elméletével. Henry szerint valami nem stimmel a cég körül, azt állítja, hogy az Adam egyik régebbi cikkében szereplő tudós, aki szintén a vállalatnak dolgozott, rejtélyes körülmények között eltűnt. Van itt emberrablás, utazás, mesterséges-intelligencia, kémkedés, akció, művészet, nyelvtanulás, meglehetősen filmes az egész. Nekem különösen kedvesek voltak azok a részek, amik Spanyolországban játszódtak, papíron tudok spanyolul, de ezer éve nem használom, viszont most nem kellett szótárt használnom és ez jól esett, na de ennyi funfact elég is.

Rendkívül igényesen megalkotott darabbal van dolgunk, a szép keménykötés 10 „szobát” rejt, tehát ne gondoljuk azt, hogy egy óra alatt túl leszünk az egészen, mint egy hagyományos szabadulószobában, sőt véleményem szerint még akár többet is kapunk mint 10 átlagos szoba. Ha azt gondolnánk, hogy az a 190 oldal, ami a történetet meséli el, kevés, elég nagyot fogunk tévedni, mert sokáig ki fog tartani, de nem azért, mert szenvedés lesz rajta keresztülrágni magunkat.

Nem túl egyszerű fejtörőkön keresztül jutunk el a végső megoldáshoz, de azért van olyan, ami fenntartja a sikerélményt és könnyebben megoldható. Teljes figyelmet igényel a könyv, rá kell állítani az agyunkat, és akkor szépen belejövünk, megértjük mit vár tőlünk. Nem árt, ha valaki rutinosabb az ilyen fajta gondolkodásban.

Ami nagyon tetszett, hogy interaktív a könyv. Ki lehet vágni különböző kockákat, kirakókat, amik vizualizálják az éppen adott problémát. Ki lehet a könyv oldalaiból is vágni, de természetesen fénymásolni, illetve kifotózni és kinyomtatni is lehet a lapokat. Amit én hiányoltam, hogy legyen ezeken az oldalakon egy QR-kód, amivel a telefonunkra letölthetjük a képeket, hogy utána kinyomtathassuk, mert nekem van fénymásolásra alkalmas készülékem, de elsőre nem sikerült jól, és hullámos lett a végeredmény, de akinek nincs ilyen és a fényképezést választja, annak is meggyűlhet a baja a használható kép készítésével. Ezenkívül ajánlom, hogy egy kockásfüzet, ceruza, radír legyen kéznél, valamint fokozhatjuk az izgalmakat, ha beállítunk magunknak egy stoppert, ahol a könyv azt sugallja, itt bizony időre kell cselekedni.

Ha mégis elakadunk, segítségünkre lesz a három szintű segítség-tár, kis, közepes és nagy segítségekkel, végül, ha már végleg feladjuk ott vannak a megoldások is, így biztos nem maradunk hoppon.

Összességében nekem tetszett a koncepció, egyetlen hibát vétettem, hogy kicsit siettem vele, de mentségemre szólva azért, hogy minél hamarabb írhassak nektek róla. Még jobban élveztem volna, ha adok magamnak időt minden feladatot megoldani, mert nagyon jó érzés volt mikor sikerült. Azt hiszem a jelenlegi helyzetben sokaknak lett több szabadideje, akár az, amit eddig utazással töltöttek munkába menet, de most a home-office miatt ezt megspórolják. Ha van valaki, akivel együtt tudjátok törni a fejeteket, akkor jó közös program is lehet belőle. Én az első pár feladatot a férjemmel együtt oldottam meg és nagyon élveztem.

Cím: Szabadulószobás fejtörők
Szerző: James Hamer-Morton
Kiadó: HVG Könyvek
Borító: Keménytáblás
Oldalszám: 224
Értékelés: 4/5
Fülszöveg: Az ajtó becsukódik mögötted. Túl későn veszed észre, hogy különös zárszerkezetet erősítettek rá. Körülnézel, és rájössz… csapdába estél!
Ha vonzanak a rejtélyek, szívesen gondolkodsz összetett logikai feladványok megoldásán, ennek a könyvnek a lapjain átélheted a szabadulószobák izgalmát. Bújj Adam Parkinson oknyomozó újságíró bőrébe, és göngyölítsd fel a Wexell Corporation mögött álló titokzatos összeesküvést!
A Szabadulószobás fejtörők tíz zárt „szobából” áll, és ha elakadnál, a kijutáshoz különféle segítségeket is kaphatsz. Oldd meg az interaktív feladványokat, hogy elérhess a következő helyszínre… mielőtt lejár az időd!