Valami ilyesmi címet kapna a Sunderon, ha a 90-es években Guy Ritchie csinálna belőle filmet. Mivel fantasy-ről van szó, valaki segítsen neki, a démonok mégsem gengszterek. Ki is legyen az, lássuk csak… Peter Jackson? De szálljanak be a Wachowski fivérek, akarom mondani nővérek is, mert kell ide a pörgés is.

A műfaj kedvelőjeként érdeklődéssel vettem kezembe a könyvet, vajon mit tudhat egy magyar kortárs fantasy. Elég sok mindent. Kezdjük a rengeteg szereplővel, akik közül meglehetősen nehéz kiválasztani, ki a főszereplő, illetve hasonlóan problémás kinevezni valakit kedvenccé. Minden karakter olyan szinten kidolgozott háttérrel, múlttal, személyiséggel rendelkezik, hogy külön könyvet kaphatna. Rengeteg szálon fut a cselekmény, egy perc pihenést nem hagyva az olvasónak, mindig jön egy csavar, újabb epizód, amiben valakiről megtudunk valami új információt, amitől aztán teljesen másként tekintünk rá és átértékeljük a vele való viszonyunkat. Rendkívül kidolgozott világgal van dolgunk, amit sok szabály működtet. Helyszínek a Föld, Gora (Mennyországnak nevezhetnénk, de Dawn-nál semmi nem ennyire egyszerű) és Nefra (legyen a Pokol megfelelője, de Dawn-nál… ja, ezt már mondtam). Ezen a három bolygón élnek angyalok, démonok, emberek, és kevert vérűek, de senki sem az igazán, aminek látszik. A történet több idősíkon játszódik, nekem különösen tetszettek az álmokban való visszaemlékezések.

Nézzük a szereplőket.

Sun:

Jó, legyen ő a főszereplő, de továbbra is állítom – mire a lista végére érek, talán ti is látni fogjátok -nem több ő másoknál. 19 éves, csinos, szőke lány, egy horror/okkult boltban dolgozik, természetellenes módon fél a hidegtől, mindennap az ő ördöghercegéről ábrándozik, akit kislánykorában a barátjának tudhatott. Valami titok, erő körbeveszi Sunt. Ha már beszéltünk a megfilmesítésről, én az alábbi instagramm profilban látható lányt képzelném a szerepre. Tudom, nem szőke, de valamiért nekem Sun ilyen gót forma.

https://www.instagram.com/catchingkerosene/?hl=hu

Ő a kedvencem? Nem.

 Deron:

Férfi főszereplő? Hááát szerintem nem. Szerepel a címben a neve, de engem ez sem győzött meg arról, hogy ő a legfontosabb figura a pasik közt. Az Ördög fia, a trón várományosa, a démonok mégsem tisztelik igazán, kis testi hibája miatt, így nincs biztosítva sorsa, mint leendő Ördög. Az öröklési folyamat nem úgy működik Nefrában, mint Erzsike néniéknél a ködös Albionban. Kicsit önbizalom hiányos, hajtja a megfelelési vágy, amíg meg nem jelent a színen, vártam rá, aztán kiderült, hogy egy arrogáns tuskó. Vagy nem? Deron nem született meg élesen a képzeletemben, valamiért arctalan maradt, de fangirl-ködjünk (milyen szép szó) egyet játssza Ian Somerhalder, a mi kis képzeletbeli filmünkben. Ha tudsz jobbat írd meg nekem, nyitott vagyok a cserére, lehet Ian már amúgy is túlkoros a szerepre.

Ő a kedvencem? Nem.

 Gewn: (Kedves Hajnalka ezt, hogy kell kiejteni?)

Angyal, de nem az a szent típus, bár igazából egy angyal sem Gorán. Bolygója megmentéséért küzd, nem riad vissza olyan eszközöktől sem, amiket az Égi Atyák nem néznek jó szemmel. Politikailag korrektül áll mindhárom faj egyedeihez, sőt akár a kevertekhez is. Lehet, hogy harmadvérű unokaöccse miatt van benne ez a nagy szolidaritás. Az angyalok fegyvere az éneklés. Nem tudtam eldönteni, hogy ez „mennybőlazangyal” jellegű vagy inkább a 90-es években népszerű Era együttes dalaira gondoljak. Másodszor jön elő a 90-es évek, öreg vagyok. A gorai angyalokat erős testalkatúnak teremtette uruk, Ghad (God, basszus ez csak most esett le), legyen Gewn is valami daliás férfiú a filmünkben? Higgyétek el, a Sunderon amúgy nem egy csajos könyv, amiben amoroso-k rohangálnak fel, s alá. Mindegy, legyen Gewn Ríviai Geralt.

Ő a kedvencem? Nem.

 Mush:

Gewn unokaöccse, harmadvérű, tehát van benne angyal, démon és ember is. Halállal táplálkozik, így nála kérdés, hogy lehet mégis az angyalok oldalán, mikor életéhez pusztulás szükséges. Nekem olyan mintha az egyensúly szimbóluma lenne ő. Nála abszolút nem tudom, ki testesíthetné meg legjobban. Amúgy, szerintem az indigó kék.

Ő a kedvencem? Nem. Majdnem.

 Arez:

A kékvérű démont a herceg követeként ismerjük meg. Teljes neve Átkozott Arzelles, amiben az átkozott jelző arra utal, hogy külseje nyomokban angyalt tartalmaz. A leírás alapján csak a haja kék, de valamiért én teljesen kéknek képzeltem. Az egyik X-Men filmben volt valami hasonló, de nem Bestiára gondolok, és nem is Kurt Wagnerre, ezeknél mind emberibb.

Ő a kedvencem? Bizony. Nem olyan arrogáns, mint Deron, emiatt közelebb érzem magamhoz.

Pár kevésbé jelentős, illetve még nem igazán megismert figura, akit tudom, hogy nézne ki a filmben:

Lona -> Vengerbergi Yennefer, a Vajákból.

Sanja-> Méregcsók a ’97-es Batman és Robinból.

Hanna-> Ciri, szintén a Vajákból.

Phel és Khan-> Valamiért a Fullmetal Alchemist párosa van előttem, hiába nem úgy néz ki Phel, mint Edward.

Jöjjön a nehezebb feladat. Szeretnék két olyan dolgot megemlíteni, ami nem nyerte el a tetszésemet. Az egyik a fülszöveg, pontosabban a könyv hátulján lévő ajánló. Viszont körbenéztem és az összes vetélytársnak hasonló jellegű, például Sarah J. Maas könyveinek. Mentségemre legyen szólva sosem olvasok fülszöveget. A másik a szerző, írói neve, bármilyen távol áll tőlem a patriotizmus, és az aztán tényleg nagyon messze van, büszkeséggel töltene el, ha ez a könyv magyar szerzővel a gerincén lenne a polcom lakója.

Összeségében tetszett a könyv, jól el tudtam merülni a világában, simán hozza a külföldi, ifjúsági fantasy-k színvonalát, gondolok itt Deborah Harkness, Mindenszentek trilógiájára, vagy akár Cassandra Clare könyveire. Ezúton is ajánlom a Sunderont mindkét írónő rajongóinak. Biztos, hogy elolvasom az idén megjelenő második könyvet is, mivel jó pár kérdés megválaszolatlanul maradt és szerintem a további, tervben lévő, négy kötetet is.

Cím: Sunderon
Szerző: Hel Enai Dawn
Kiadó: Underground kiadó
Borító: Puhatáblás, ragasztókötött
Oldalszám: 430
Értékelés: 4/5
Fülszöveg:
 Sun bármit megtenne, hogy a pokolba jusson. A lány gyermekkorában megsértette a pokol hercegét, amiért az ördög megégette a kezét. Az égés soha meg nem szűnő kínokat okoz, amiktől csak úgy szabadulhat, ha megtalálja a herceget. A lány egy Paranoia nevű ezoterikus boltban tengeti mindennapjait, kutatva egy igazi nyom után, ami elvezeti a démonok világába, Nefrába. Arra viszont nem számít, hogy egyszerre talál rá az ígéretes jövő és a keserű múlt is egy iránytű és egy indigó szemű üldöző képében.
 Deron Nefra trónjára vágyik, de ez lehetetlen, amíg az apja életben van. A fiatal ördögnek folyamatosan bizonyítania kell rátermettségét kétes származása miatt. Közben a háttérben összeesküvők mozgolódnak, és mindenki csak a saját érdekeit nézi. Az angyalok és démonok háborújában pedig nincsenek szabályok. 

 Köszönöm a recenziós példányt!